Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Szó szerinti jelentése: ideggyengeség. A szaknyelv egyre ritkábban használja a kifejezést.

 

Tünetei:

A neurózisok klasszikus leírása szerint fő jellemzője a fáradékonyság, ami mindenféle szellemi és fizikai tevékenységben gátolja a beteget, és ingerlékenységgel, koncentrációs nehézségekkel és  szomatikus tünetekkel (fájdalmak, szédülés, gyengeség, emésztési panaszok stb.) párosul. Túlságosan érzékenyek a külső ingerekre, azok is fokozzák  a fáradtságot. Gyakoriak az alvászavarok, szinte állandó panasz, hogy fáradtan ébrednek. Gyakran szerepel a tünetek között anhedónia, depresszió  és szorongás.
 

Szomatikus betegségekhez (pl. [influenzag, tüdőgyulladás) kapcsolódóan vagy rendkívüli fizikai terhelés után is jelentkezhetnek átmenetileg. Gyakran észlelhető pszeudoneuraszténiás szindróma a központi idegrendszert érő (agyvérzés, fejsérülés) károsodások után, vagy az Alzheimer-kór vagy más típusú demencia kezdeti időszakában.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!