Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A fájdalom érzésért felelős bőrben elhelyezkedő receptorok.

 

Sérülés, gyulladás vagy valamilyen más károsító hatás fellépésekor a fájdalomreceptorok (nociceptorok) ingerületbe jönnek és fájdalomüzenetet küldenek az agyba a gerincvelő‘n keresztül, ahol megtörténik a feldolgozás és megszületik a megfelelő‘ válasz. Az ingerületek két különböző‘ típusú idegroston keresztül jutnak az agyba. Az egyik idegrost gyorsan közvetíti az erő‘teljes, éles fájdalmat, ami azonnali választ vált ki (például azt, hogy elrántjuk a kezünket a tűzforró tárgytól). A másik idegrost a tartós, tompa fájdalmakat közvetíti lényegesen lassabban, mint az előző‘ és nem vált ki azonnali választ.

 

Ahhoz, hogy a nociceptorok működésbe lépjenek – vagyis kellő‘ erő‘sségű ingerek érjék ő‘ket – megfelelő‘ mennyiségű kémiai anyagra van szükségük, amit a sérült vagy gyulladt szövetek termelnek. E kémiai közvetítő‘ anyagok algogének vagy erő‘sen ingerlik vagy fokozatosan teszik érzékennyé e speciális receptorokat, amelyek erre válaszul elektromos jeleket továbbítanak az agyba, ahol az agykéregben tudatosul a fájdalom.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!