Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

A legtöbb idegvégződésben jelenlevő kémiai átvivő anyag, tulajdonképpen idegi hormon. Az idegsejtek végződéseiben kis zsákocskákban tárolódik. Az agyban a noradrenalint elválasztó sejteket noradrenerg idegsejteknek nevezik. A noradrenalin és metilált származéka, az adrenalin a mellékvesevelőben is termelődik. Az adrenalin viszont nem átvivő anyagként működik.
A noradrenalin hatását vizsgálva összefüggést mutat a hangulat és a szinapszisokban található szabad noradrenalin mennyiségével. Ha túl kevés a noradrenalin, depresszió alakulhat ki. A noradrenalint bontó enzimet gátló anyagok és pl. az amfetamin növelik a szabad idegi hormon szintjét, ezáltal javítják a hangulatot. A depresszió kezelésére használatos gyógyszerek is hasonló elven hatnak.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!