Már 2261 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Nyaki gerinc meszesedés
Verzió: 2  
Változtatta: dzsim
Változtatás dátuma: 2011-07-01 19:11:39
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Nyaki gerinc meszesedés alatt általában a nyaki gerinc spondilózisát érti a köznyelv.


A spondilózis (spondylosis) egy gyűjtőfogalom, mely a [csigolyá]k közötti kis[ízület]ek kopásos-degeneratív elváltozásait tömöríti. Az úgynevezett spondilotikus elváltozások önmagukban az öregedés természetes részjelenségeként értékelhetők amennyiben panaszmentesek és csak a röntgenkép jelzi a nagyfokú elváltozásokat.

 


 Nyaki gerinc meszesedése


Okai:

A nyaki gerincen előforduló [porckorong] - és egyéb spondilotikus elváltozások okai lehetnek örökletes hajlam, ülő életmód, illetve az öregedés természetes folyamata.

A folyamatban valójában a terhelésnek kitett felszíneken fokozott meszesedésről valamint következményes [gerinccsatorna] szűkületről van szó.
A szűkület kialakulásában valóban szerepet játszanak a csontos felrakódások, melyek több-kevesebb meszet tartalmaznak. A "meszesedés" kiváltó oka, hogy a [porckorong]ok kopása miatt instabilitás alakul ki a folyamatban részt vevő szomszédos csigolyák között. Ez az instabilitás fájdalmat okoz, amit a szervezet úgy igyekszik csökkenteni, hogy mintegy "összecsontosítja" a szomszédos csigolyákat. A folyamat hasonlít a csonttörés gyógyulásához, itt is a fixált (nem mozgó) helyzet elérése jelenti a fájdalmatlanságot. A röntgenen ilyenkor jelennek meg a meszesedésre jellemző csontkinövések (oszteofita), melyeket "csőrnek" is neveznek.
Ilyenkor a csőrök (helyes terminológiával ún. appositiós csontok) nyomást gyakorolhatnak a [gerincvelő]re, ideggyökök burkára vagy a kilépő ideggyökökre. A panaszokat ez a nyomás okozza, tehát a panaszok a porckorong degeneráció miatt alakulnak ki, a "meszesedés" nem oka, hanem következménye a betegségnek.

 

Tünetei:

Elsődleges tünet a csontkinövések jelenléte, a nyaki mozgás beszűkülése. Van, hogy csak röntgenfelvételen észlelhető, de ha a csőrök nyomást gyakorolnak a gerincvelőre, kialakulnak újabb tünetek is. Elsősorban fájdalom az érintett gerincrészen, esetleg a kar felé sugározva. Enyhe "gyöki tünetek", azaz izomgyengeség, érzészavar, esetleg rövid tartamú szédüléses rohamok (spondylogén szédülés).

 

Kezelése:

 

A spondilózis miatti tünetek - elsősorban a helyi vagy kisugárzó fájdalmak - kezelés nélkül elmúlhatnak, csökkenhetnek vagy stabilizálódnak, de néha súlyosbodhatnak is.
A spontán javulás aránya magas, ha a beteg pihen. A betegek döntő többsége a hagyományos, nem műtéti kezelés mellett is panaszmentessé válik hosszabb-rövidebb időre.

A tünetek kezelhetők továbbá a megfelelő testhelyzetű pihentetéssel, orvosi javallatra [fizikoterápiá]val, szakképzett gyógytornász által előírt gyógytornával, [súlyfürdő] kezeléssel, gyógyszeres fájdalomcsillapítással, illetve gyógyszeres izomlazítással.

Fontos, hogy a CT- vagy MR-felvételen látható elváltozást önmagában nem "kell" operálni: a képalkotó eljárások ([CT], [MR], stb.) folyamatos javulásával az orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy az "ijesztő" mértékű gerincvelői elváltozások jó része nemcsak "eltűnik", "javul" a kezelés hatására, de az ilyen betegek gyakran számottevően jobban is reagálnak a hagyományos, nem műtéti kezelésre, mint a kisebb elváltozásokat mutató csoport.

Műtétre csak meghatározott ideggyógyászati esetben (specifikus alsó végtagi reflexek és tünetek fellépte, vizelet- vagy nemi működés zavara) van szükség.

 

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!