Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


latin: oncogen (onkogén) = daganatkeltő, rákkeltő

Általános szóhasználatban daganat kialakulását elindító tényező. A daganatkutatás egyre több esetben bizonyítja, hogy bizonyos daganatos betegségek hátterében vírusok állnak. Ennek mechanizmusa igen sokféle. A tumorok kialakulásában más környezeti tényezők jelenlétére  – karcinogének, a szervezet immunháztartásának károsodása – is szükség van ahhoz, hogy az onkogén vírusok fertőzését követően daganat jöjjön létre. A molekuláris vírusdiagnosztika fejlődésének köszönhetően egyre több tumoros betegségben igazolható a vírus-DNS jelenléte, ami a fertőzés időben történő felszámolásával elősegítheti a tumoros megbetegedések számának csökkentését. 
Ilyen onkogén vírusok például a májrákot okozó hepatitisz B, illetve hepatitisz C a Kaposi szarkómát és  B-sejtes lymphomát eredményező HIV-vírus, a méhnyakrákot, okozó humán papilloma-vírusok, ez utóbbi kórokozó felfedezhető a hörgő-, szájüregi laphámrák, illetve vastagbélrák esetén is.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!