Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A meghűléses és influenzás tünetek enyhítésre alkalmazott nagyon nagy számú gyógyszer hatóanyaga. Fájdalomcsillapító és lázcsillapító hatása a szalicilátokéhoz hasonló, de nem gyulladáscsökkentő. A lázcsillapító hatás eléréséhez kb. fél óra szükséges. Annak ellenére, hogy vény nélkül kapható, egyáltalán nem veszélytelen szer, mert túladagolása halálos kimenetelű mérgezést is okozhat, könnyen léphet fel májkárosodás is. A túladagolására pedig könnyű az esély. Egyrészt azért, mert ugyanannál a betegségnél a különféle tünetekre szedett – pl. orrdugulás csökkentése, ill. lázcsillapítás – azonos hatóanyagú paracetamol készítmények szedésével könnyen meghaladható a megengedett mennyiség, vagy mivel enyhébb fájdalomcsillapító hatású, ezért többet szednek be a betegtájékoztatók figyelmeztetése ellenére. Ezért egyszerre csak egy paracetamol tartalmú készítményt szabad szedni, és pontosan be kell tartani az alkalmazható mennyiségre vonatkozó előírást. Három hónapos kor alatt nem javasolt, gyermekeknél három napnál tovább csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. Terhesség alatt rövid idejű szedése a legkevesebb veszéllyel járó fájdalomcsillapítás.

A paracetamol hatóanyagú szerek az európai orvosi gyakorlatban terjedtek el. Ilyen gyógyszerek például Rubophen, Coldrex, Efferalgan, Grippostad, Mexalen, Miralgin, Neo Citran, Panadol, Rhinoval, Saridon.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!