Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A peritoneális dialízis (PD, CAPD) során a szűrőfunkciót a hashártya látja el. A kezelés előnye, hogy meghosszabbíthatja a vese még meglévő funkcióinak fenmaradási idejét. 

A kezelés során a hasfalba beépítenek egy csatlakozót, és ezen keresztül juttatják be a dializátum folyadékot a hasüregbe. Majd néhány (4-6) óra elmúlta után a méreganyagokkal telített folyadékot kiürítik, majd megismétlődik a folyamat.

Kétféleképpen alkalmazható ez a vesepótló kezelés: folyamatos ambuláns kezeléssel, illetve egy cirkuláltató készülékkel. Az előbbi esetben a hasüreg állandóan telítve van két liter dializátummal, amit zacskós rendszerben a beteg naponta több alkalommal (3-5-ször) kienged, majd újra tölt friss folyadékkal. A cirkuláltató készüléket éjszaka használják. A beteg ráköti a hasfalába épített csatlakozót a készülékre, ami előre programozott módon kb. 9–10 óra alatt végzi el a dializátum cserélődést.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!