Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Petesejt
Verzió: 5  
Változtatta: dzsim
Változtatás dátuma: 2011-06-28 00:35:31
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Petesejt

 

 


Petesejt

A pete az érett női ivarsejt. A termékeny korú nő petefészkeiben kb. nyolcszázezer éretlen állapotú petesejt van. A petesejteket női [hormon]okat elválasztó különleges [sejt]ek veszik körül. A petesejtek közül csak mintegy négyszáz érik meg, a többiek a termékeny élet során vagy közvetlenül a változás kora után elfajulnak.

 

 

Az egészséges testi sejtek [kromoszóma] száma kétszeres (diploid), azaz huszonhárom pár kromoszóma van bennük, amelyek a számtartó osztódás (mitózis) során megkettőződnek, így a létrejövő két leánysejtnek is huszonhárom pár kromoszómája lesz. Az ivarsejtek (petesejtek és [hímivarsejt]ek) egyszeres kromoszómaszámúak (haploidok), azaz minden kromoszómából csak egyet tartalmaznak (így huszonhárom kromoszóma van bennük). Ezt az teszi lehetővé, hogy a petesejtek számfelező osztódással ([meiózis]sal) jönnek létre az [embrió]ban, amelynek során megfeleződik a kromoszómaszám. A hímivarsejtek szintén meiózissal alakulnak ki. Amikor [megtermékenyítés] következik be, azaz érett petesejt és hímivarsejt egyesül, a megfogant új egyed kromoszómaszáma újra a testi sejtekre jellemző huszonhárom pár (vagyis negyvenhat) lesz.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!