Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A bőrön vagy a nyálkahártyán kissé kiemelkedő, lapos felszínű folt,  csomó vagy csomók csoportja, melyek jellemzően 1 cm-nél nagyobb átmérőjűek.

 

Fogápolásban: A plakk (dentalis plaque) a fogfelület egyenetlenségeiben megtapadó, szerves anyagot és baktériumokat, gombákat tartalmazó massza. Ha ez hosszabb ideig marad a fog felületén, kalciumsók lerakódása révén fogkővé alakulhat.


Képződésének helye: olyan fogfelületeken, ahol nem érvényesül a táplálék, nyelv, ajak, orca tisztító hatása. Ebből adódik a megelőzés módja: a plakk rendszeres (mindennapi) eltávolítása mechanikai eszközökkel. Vagyis minden étkezés után fogat kell mosni és a fogközöket is naponta egyszer alaposan át kell tisztítani fogselyemmel vagy fogköz-tisztító kefével - esetleg mind a kettővel attól függően, hogy milyen szélesek a fogközök. A helyes fogmosást, plakk - eltávolítást plakkfestő tabletták segítségével lehet ellenőrizni.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!