Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


latin: discus

 

A gerincoszlop felépítésében részt vevő kis korong alakú képződmény. Két csontos csigolya között helyezkedik el, a rugalmas támasztó Porckorong helye a gerincbenfunkcióját adja a gerincnek.

 

Szerkezete:

A fánkra emlékeztető korong belül kocsonyás szerkezetű, latinul nucleus pulposusnak nevezik. A külső, kéregszerű része inkább erősebb kötőszövetes, orvosi nevén anulus fibrosus.

 

Betegségei:

A gerincoszlop nagy erőbehatásnak van kitéve. Különösen a terhelés, nyíróerők hatnak károsan. A legsérülékenyebbek a gerinc szerkezeti elemei közül ezek a porckorongok. A nagy nyomás hatására ellapulhat, kitüremkedhet a gerincsatorna fele, mely következményeként ideggyököket nyomhat. Rosszabb esetben ki is szakadhat, így a belső zselés szerkezet kijuthat, ilyenkor már porckoronsérvről beszélünk.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!