Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Felépítése

A prosztata, vagy dűlmirigy a férfi belső nemi szervekhez tartozó nemi mirigy. A férfiaknál kb.15-20 g tömegű, szelídgesztenye nagyságú szerv, amely közvetlenül a húgyhólyag alatt helyezkedik el, és felülről lefelé haladva a húgycső szeli át.A prosztata elhelyezkedése


Szerepe

Az általa termelt váladék, a prosztataváladék a hímivarsejtekkel és az ondóhólyag váladékával együtt

képezi az ondót. Eme lúgos kémhatású váladék segít semlegesíteni a női hüvely savas kémhatású közegét, ezzel biztosítja a spermiumok életképességét.


Lehetséges betegségek

  • A prosztata megnagyobbodása általában az 50 év feletti férfiakban gyakori jelenség, melynek oka nem teljesen tisztázott, de kialakulásában az életkorral járó hormonális változások bizonyosan szerepet játszanak. Előfordulása 50 éves kor felett rohamosan nő, 80 éveseknél már a 80%-ot is elérheti.
  •  A prosztatagyulladásnak akut és krónikus fajtája létezik.
    Az akut prosztata-gyulladás általában hidegrázással, lázzal, sürgető, gyakori vizelési ingerrel, gát- és deréktáji, herékbe sugárzó fájdalommal, vizeléskor égő érzéssel, fokozottabb éjszakai vizeléssel, véres vizelet megjelenésével, izom- és izületi fájdalommal járhat.
    A krónikus gyulladás hasonló kellemetlen tünetekkel jelentkezik, többször kiújulhat.

Betegség-megelőzés

Idejében történő szűréssel az elváltozások jól kontrollálhatóak, a rosszindulatú folyamatok idejében felismerhetőek és sikeresen kezelhető.
 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!