Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A központi idegrendszerre ható vegyi anyagok összességére vonatkozó kifejezés, ami  a visszaélésre használt anyagok széles körére vonatkozik, így  beletartoznak az ún. pszichotróp anyagok, a szerves oldószerek, a kábítószerek, a gyógyszerek, vegyszerek, de az alkohol, a kávé és a cigaretta is. 
A pszichoaktív szerektől való függőség kialakulása igen nagy arányú. Az orvosi gyakorlatban általában alulbecsültek az alkohol, a koffein és a nikotin pszichoaktív hatásai, dependencia potenciáljuk és elvonási tüneteik.
A pszichoaktív szerek egyik leggyakoribb mellékhatása a szorongás.  Szorongást válthatnak ki a legálisan forgalmazott gyógyszerek, táplálkozáskiegészítők is, ilyenek pl. az antidepresszív szerek, dopamin, pszichostimulánsok (ide tartozik például nagyon sok fogyasztószer is), de a szalicilátok, szteroidok is kiválthatnak szorongásos tüneteket.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!