Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A retinoblastoma a szem ideghártyájának (retina) rosszindulatú daganata, amely a gyermekkori szemészeti daganatok között a leggyakoribb. 

Lehet veleszületett vagy korai gyermekkorban, 1-3 éves kor között kialakuló rosszindulatú elváltozás. Az esetek 30-40%-ában mindkét szemet érinti.

Örökletes, így a már diagnosztizált esetekben feltétlenül szükséges a szülők és a testvér(ek) vizsgálata is!

 

 

Tünetek

- a pupilla visszfénye sárgásfehér (pl. fényképen nem piros, hanem fehér a gyermek szembogara) - ez más szembetegség tünete is lehet, bízzuk szakorvosra a megállapítást!

- kancsalság

- homályos látás miatt szemdörzsölés

- megemelkedett [szemnyomás]?

- a szemgolyó előrébb nyomódik az intenzív növekedés miatt

 

 

Típusok

  • nem örökletes típus: a betegség nem öröklődik tovább, általában egyetlen góc jelentkezik 2 éves kor körül; az egyoldali daganatok 85%-a tartozik ebbe a csoportba
  • örökletes típus esetében az utódok 40%-a beteg lesz; másfél éves kor körül kétoldali, többszörös gócok jelentkeznek; nagyobb az esély másodlagos daganatok kialakulására

A daganat pupillatágítással végzett szemfenékvizsgálattal egyértelműen felismerhető. Pontos meghatározás céljából [ultrahang]?- és koponya [CT]? vizsgálat javasolt.

 

 

Kezelés

A betegség előrehaladottságától függően a kezelés az egyszerűbb lézeres kezeléstől a szemgolyó eltávolításáig terjedhet.

Kezeletlen esetben egy gyermek 2 éven belül meghalhat a tumor szóródása miatt! Elsődleges cél a beteg életének, s másodsorban a szemnek (és lehetőség szerint a látásnak) a megmentése. 

Három orvosi szakterület: szemészet, gyermekonkológia és sugárterápia egységes, de legtöbbször kombinált kezelése szükséges.

 

Kezelési lehetőségek:

- helyi sugárterápia - szemészeti applikátorral végzett közvetlen besugárzás

- távoli sugárterápia - lineáris gyorsítóval végzett besugárzás

- lézeres kezelés - pupillán keresztüli diódalézeres kezelés

- citosztatikus kezelés - sejtosztódást gátló eljárás

- fagyasztásos technika - azokat a külső daganatokat kezelik így, amelyeket nem lehet lézerezni

- műtét - szemgolyó eltávolítása

 

A kezelés módjának megválasztása függ a daganat méretétől, a gócok számától, hogy a daganat egy- vagy kétoldali, s hogy a szemgödörre is átterjedt-e. A távoli sugárterápia alkalmazása csontnövekedési zavarok miatt lehetőleg félévesnél idősebb gyermekeknél ajánlott.  

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!