Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

A reumás lázat a sztreptokokkusz fertőzés idézi elő‘. A betegség tartós szívkárosodást okozhat, és átmeneti sokízületi gyulladás (artritisz), szívizomgyulladás, vagy egy chorea („rángatózás”) nevű mozgási rendellenesség formájában jelenik meg bő‘rkiütés és bő‘rcsomók kíséretében. 

 

A reumás láz az immunrendszernek a torok sztreptokokkusz fertő‘zésére adott rendellenes reakciójának következménye a genetikailag hajlamos embereknél. Ilyenkor az immunreakció nem csak a sztreptokokkusz ellen irányul, hanem a szervezet saját szövetei ellen is. Egyes sztreptokokkusz típusok hajlamosabbak reumás lázat elő‘idézni, mint mások. A kezeletlenül hagyott, vagy nem megfelelő‘en kezelt sztreptokokkusz torok- vagy mandulagyulladást követő‘en léphet fel. Miután elterjedten kezdték alkalmazni az antibiotikumokat a torokgyulladás kezelésére, a reumás láz elő‘fordulása jelentő‘sen csökkent. Leggyakrabban 5-15 éves korban jelenik meg, 8 éves kor körüli legnagyobb elő‘fordulása.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!