Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A rubeola vagy másnéven rózsahimlő kórokozója egy RNS vírus, cseppfertőzéssel terjed. Általában enyhe tünetekkel, kiütéssel járó ragályos vírusfertőzés. A fertőzés átvészelését követően életre szóló védettség alakul ki.Rubeola tünete

 
Tünetei:

2-3 hét lappangási idő után néhány nappal prodromális tünetek jelennek meg, rossz közérzet, [nyirokcsomó]? megnagyobbodás, a garat belövellt. Serdülőkban és felnőttekben ezek a tünetek enyhék, vagy nincsenek. A nyakon és arcon megjelennek a kiütések, hasonlóak, mint a kanyaróban, de nem olyan kiterjedtek és hamarabb elhalványulnak. Gyorsan terjednek a végtagokra és a törzsre. Az arc vöröses, halvány rózsaszín kiütések alakulnak ki a szájpadon, majd a torokra terjednek. A kiütéses szakasz kb. három napig tart, majd elhalványul és egy nap alatt eltűnik.

 
Szövődménye:

Középfülgyulladás, agyvelőgyulladás ritkán alakul ki. A terhesség első hónapjaiban történt fertőződéskor abortuszt, vagy halvaszületést, újszülöttekben fejlődési rendellenességet okozhat.

 
Kezelése:

Alig vagy egyáltalán nem kell kezelni a szövődménymentes formát. Gyermekkorban kötelező védőoltás, a védettség 15 évig tart. A fogékony anyákat rögtön a szülés után immunizálni kell.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!