Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

latin: hernia
A hashártya kóros kitüremkedése, a sérvkapunak nevezett nyíláson a bél egy része kilép a hasüregbe. Hajlamosító tényező veleszületett kötőszöveti gyengeség, fizikai megerőltetés, a hasfalat gyengítő többszöri műtéti beavatkozás, idősebb korban az izmok és a kötőszövet gyengülése, krónikus székrekedés fennállásakor. Leggyakrabban a lágyéksérv fordul elő, csecsemőknél veleszületett is lehet. Kialakulhat köldök-, illetve hegsérv is.
 
Kialakulása:
Fiúkban a herék a magzati korban a hasüregben fejlődnek ki és csak később szállnak le a lágyékcsatornán keresztül a herezacskóba, majd a lágyékcsatorna zárul. Lágyéksérv akkor alakul ki fiúkban, ha születésig nem zárul a lágyékcsatorna. Idősebb férfiakban az izomzat gyengül, emiatt a lágyékcsatornába türemkedhet a bél egy szakasza.
 
Tünetek:
Fokozott hasprés, nagy teher emelésekor először kisebb nyomás érezhető. Majd a fájdalom fokozódik, főleg a hasprés működésekor, székeléskor, köhögéskor. A bőrön keresztül tapintható kiboltosulás érezhető. A bélműködés is zavarttá válhat, mivel a sérvkapu leszoríthatja az érintett bélszakaszt.
 
Lefolyása:
Általában lassan kialakuló elváltozás. Eleinte a fájdalom időszakos, hasprés esetén jelenik meg. Később jelenik meg a kiboltosuló bélszakasz miatt tapintható duzzanat, amely még visszahelyezhető. A kilépő bélszakasz kizáródhat, vérellátása elégtelenné válhat, elhalhat a bélfal, majd átfúródva a bél baktériumtartalma hashártyagyulladást okozhat. Ha annyira kizáródik, hogy fekvő helyzetben sem visszatolható, haladéktalanul orvosi beavatkozásra van szükség!
 
Kezelése:
Legtöbbször megoperálandó elváltozás, mert a kizáródott bélszakasz elhalva életveszélyes állapotot okozhat.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!