Már 2261 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Sugárkezelés
Verzió: 3  
Változtatta: rob3rt
Változtatás dátuma: 2011-06-26 20:35:23
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Sugárkezelésre olyan betegségek esetén kerítenek sort, amelyek reagálnak a besugárzásra. A legszélesebb körben a rosszindulatú daganatok különféle típusait sugározzák be. A nagy energiájú sugárzás ugyanis károsítja a [rák]sejteket, s megakadályozza, hogy szaporodjanak. A műtéthez hasonlóan a besugárzás is általában helyi kezelés, azaz csak azokra a [sejt]ekre hat, amelyeket a sugárral célba vesznek.


Sugárterápiás készülékSugárkezelésre olyan betegségek esetén kerítenek sort, amelyek reagálnak a besugárzásra.

 

A legszélesebb körben a rosszindulatú daganatok különféle típusait sugározzák be. A nagy energiájú sugárzás ugyanis károsítja a [rák]sejteket, s megakadályozza, hogy szaporodjanak. A műtéthez hasonlóan a besugárzás is általában helyi kezelés, azaz csak azokra a [sejt]ekre hat, amelyeket a sugárral célba vesznek.


 

A besugárzást más kezeléssel- gyógyszerekkel vagy műtéttel- is társíthatják. Gyakran használják a [daganat] összezsugorítására, amelyet azután eltávolítanak a testből. Beválik a tünetek időleges enyhítésére és olyan rosszindulatú daganatok kezelésére is, amelyek műtéttel nem orvosolhatók. A sugárkezeléshez használt készülék hasonlít a röntgengéphez, de nagy energiájú sugárforrást -rádiumot vagy kobaltizotópot- tartalmaz. A több hétig tartó kezelésre rendszerint kórházak járóbeteg-rendelésén kerül sor. A kezelés során a páciens természetesen nem válik sugárfertőzötté. Az is hatásos módszer, ha a sugárforrást beültetik a testbe. Ilyenkor radioaktív anyagot tartalmazó kis tartály kerül a daganat közelébe. Bizonyos esetekben mindkétféle sugárkezelésben részesül a beteg.


A besugárzást más kezeléssel - gyógyszerekkel vagy műtéttel - is társíthatják. Gyakran használják a [daganat] összezsugorítására, amelyet azután eltávolítanak a testből. Beválik a tünetek időleges enyhítésére és olyan rosszindulatú daganatok kezelésére is, amelyek műtéttel nem orvosolhatók. A sugárkezeléshez használt készülék hasonlít a röntgengéphez, de nagy energiájú sugárforrást - rádiumot vagy kobaltizotópot - tartalmaz. A több hétig tartó kezelésre rendszerint kórházak járóbeteg - rendelésén kerül sor. A kezelés során a páciens természetesen nem válik sugárfertőzötté. Az is hatásos módszer, ha a sugárforrást beültetik a testbe. Ilyenkor radioaktív anyagot tartalmazó kis tartály kerül a daganat közelébe. Bizonyos esetekben mindkétféle sugárkezelésben részesül a beteg.


 

A radioimmun-kezelés során ellenanyagokhoz kötött radioaktív részecskéket alkalmaznak. Amikor az ilyen ellenanyagokat bejuttatják a testbe, eljutnak a ráksejtekhez, amelyekhez hozzákötődve a sugárzás révén elpusztítják őket. Ennek az eljárásnak az az előnye a többi besugárzási technikához képest, hogy az egészséges sejtek nem károsodnak.


A radioimmun-kezelés során ellenanyagokhoz kötött radioaktív részecskéket alkalmaznak. Amikor az ilyen ellenanyagokat bejuttatják a testbe, eljutnak a ráksejtekhez, amelyekhez hozzákötődve a sugárzás révén elpusztítják őket. Ennek az eljárásnak az az előnye a többi besugárzási technikához képest, hogy az egészséges sejtek nem károsodnak.


 

 

Mellékhatásai:


-    bőrpír
-    hólyagosodás
-    bőrérzékenység
-    [immunrendszer] gyengülése
-    [heg]képződés a mélyebb szövetekben
-    letapadások
-    [ödéma]képződés

-    fáradtság

-    étvágycsökkenés

-    esetenként csökken a fehérvérsejtek képződése

 


 

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!