Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A száj az emésztőrendszer első része. Elöl a szájtornáccal kezdődik, amely a fogak és az ajkak között található, majd a két fogsor mögött a tulajdonképpeni szájüregben folytatódik.A szájüreg részei

  

A valódi szájüreg felső falát elöl a kemény [szájpad]?, mögötte pedig a lágy szájpad alkotja, amely a szájüreget és [orrüreg]?et elválasztja. A kemény szájpad csontos, míg a lágy szájpad nyálkahártyával fedett izomból áll. A szájpad hátsó részéről lelógó, csepp alakú, izmot tartalmazó kis szerkezet a [nyelvcsap]?. A szájüreg alját a nyelv foglalja el, amely alatt lágy szövet van egészen a fogakig. Hátul, a toroknál a szájgaratba nyílik a szájüreg.

 

A szájnyílás és az ajkak körül a száj körüli körkörös izom található, amelynek jóvoltából az ajkak kerekítésével fütyülni és szalmaszálon folyadékot szívni tudunk. A pofák alapja a trombitásizom, amelynek izomrostjai elől a száj körüli körkörös izom felé futnak.

 

Betegségei: 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!