Már 2261 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Szívinfarktus
Verzió: 1  
Változtatta: Orshy
Változtatás dátuma: 2009-08-17 23:25:28
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Szívinfarktus

 

 

Szívinfarktus akkor támad, ha a verőeres vérellátás hiánya miatt kisebb-nagyobb szívizomdarab elhal. Ez a betegség általában azért alakul ki, mert a [szív]et vérrel ellátó koszorúverőér rendszerint [érelmeszesedés] miatt elzáródik. Az érelmeszesedésre az jellemző, hogy zsíros-rostos anyag halmozódik fel körülírt foltokban (plakkokban) a [verőér] falán.

 

 

Ha plakk jelenik meg az [érfal]on, a durva felszínen [véralvadás] következhet be, s ez hirtelen elzárhatja a véreret. A szívinfarktusos beteg szorító fájdalmat érez [mellkas]ának a közepén, amely kisugározhat a [kar]ba, a [nyak]ba és a [has]ba is.

 

 

A fájdalmat sem pihenés, sem [gyógyszer] nem csillapítja, ezért a betegnek azonnali orvosi ellátásra van szüksége. Nagyon korai beavatkozás esetén esély van a vérrög feloldására. A kezelés az esetek többségéban arra irányul, hogy minél kisebb legyen az elhaló szívizom terület, s közben a szívműködés támogatására és fájdalomcsillapítására is sort kerítenek. A páciens meghal, ha olyan nagy szívizomterület hal el, hogy a szív nem képes működni, illetve ha súlyosan károsodik az elektromos rendszer.

 

 

A koszorúverőér teljes elzáródása többféle eljárással akadályozható meg. A részleges, enyhe elzáródás az elmeszesedett érszakasz ballonkatéteres tágításával, a plakk eltávolításával vagy olyan cső behelyezésével kezelhető, amely az eret nyitva tartja. Ezek érplasztikai eljárások. A súlyosabb érszűkület éráthidaló műtéttel orvosolható, amelynek során a [láb] valamelyik visszeréből vagy a mellkas falának verőeréből kimetszett kis érdarab beültetésével kerülik ki a károsodott [ér]szakaszt.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!