Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Ezt a [beszéd rendellenesség]?et [agykárosodás]? (rendszerint a [halántéklebeny]? vagy a homloklebeny sérülése) okozza. Abban különbözik a [beszédtagolási zavar]?tól, hogy a [beszédhiba]? olyan [agyterület]?ek károsodása miatt támad, amelyek felismerik és szavakba öntik a beszédet, míg a beszédtagolási hiba, mint az elnevezése is mutatja, a beszéd tagolására való képtelenséget jelenti.

 
Szókiejtési zavar agyi értörténéssel (sztrókkal), átmeneti helyi [keringési zavar]?ral, fejsérüléssel és Alzheimer kórral járhat együtt. E beszédhiba attól függően változik, hogy az agy melyik része károsodott. A halántéklebenyben levő [Wernicke-féle beszédértési terület]? (központ) sérülésekor nehézkessé válik a beszéd és az írott szavak megértése. A homloklebenybeli [Broca - féle motoros beszédterület]? károsodása viszont azt nehezíti meg, hogy az ember megformálja az írott és beszélt szöveget. Súlyos szókiejtési zavar esetén a beszéd és megértése is romlik. Beszédterápiával igyekeznek javítani rajta.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!