A szőlőcukor (glükóz, glukóz) hat szénatomos cukor, a sejtek energiaforrása, legfontosabb tápanyaga. A keményítőt és a répacukrot enzimek bontják szőlőcukorrá, ami a bélből felszívódva a vérbe kerül. A felesleges mennyiséget a máj raktározza, ha ez a felesleg túl nagy, zsírrá alakul. Amerikai kutatók kimutatták, hogy az agy szőlőcukor-ellátása nagy mértékben befolyásolja gondolataink sebességét és az emlékezést is. A gondolkodáshoz, a koncentráláshoz sok energiára, szőlőcukorra van szükség, s gyakran előfordul, hogy az agyban lecsökken e vegyületek aránya. Minél idősebb valaki, annál nehezebb az agy szőlőcukorral való ellátása, többek között ezzel is magyarázható, hogy az idős embereknél miért működik rosszabbul az emlékezet, miért megy nehezebben a koncentrálás.