Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

A szőlőcukor (glükóz, glukóz) hat szénatomos cukor, a sejtek energiaforrása, legfontosabb tápanyaga. A keményítőt és a répacukrot enzimek bontják szőlőcukorrá, ami a bélből felszívódva a vérbe kerül. A felesleges mennyiséget a máj raktározza, ha ez a felesleg túl nagy, zsírrá alakul. Amerikai kutatók kimutatták, hogy az agy szőlőcukor-ellátása nagy mértékben befolyásolja gondolataink sebességét és az emlékezést is. A gondolkodáshoz, a koncentráláshoz sok energiára, szőlőcukorra van szükség, s gyakran előfordul, hogy az agyban lecsökken e vegyületek aránya. Minél idősebb valaki, annál nehezebb az agy szőlőcukorral való ellátása, többek között ezzel is magyarázható, hogy az idős embereknél miért működik rosszabbul az emlékezet, miért megy nehezebben a koncentrálás.

Hirdetés







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!