Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Illóolaj eredete, származása

A mirtuszfélék családjába tartozó cserje vagy fa, Ausztráliában honos. Kis és keskeny levelei vannak, virága krémszínű vagy lilás. Nagyon gyorsan nő, ha kivágják, a tönkből 1-1,5 év alatt új, érett fa lesz.

Gyógyászati, aromaterápiás szerepe

Leveleiből és leveles ágvégeiből vízgőz-desztillációval állítanak elő illóolajat. Az illóolaj friss, fűszeres, kámforos, enyhén gyógyszer illatú, színe az áttetsző és a világossárga között van. Ausztráliában gyógyszerként tartják számon.

Kitűnő antiszeptikum, többféle baktérium- és gombafaj szaporodását gátolja. Bőrgyulladások és enyhe égési sérülések, légúti megbetegedések, gombás eredetű hüvelyi fertőzések esetén elterjedt a használata. Alkalmazható izom- és más fájdalom csökkentésére. Rovarok, élősködők elűzésére, háziállatok ápolására is alkalmas. A fogászatban, nemcsak mint antiszeptikum kerül alkalmazásra, hanem szájfrissítőként és fogkő ellen is hasznos. Íny- és torokgyulladás esetén is alkalmazható. A nyálkahártyát nem ingerli, a bőrbe könnyen és gyorsan beszívódik.
A kozmetikai ipar is alkalmazza szappanokban, fogkrémekben, dezodorokban, borotválkozás utáni készítményekben. Fülpiszkálóra csöppentve herpesz kezelésére is használható.

 

Teafaolaj vásárlás

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!