Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: thrombosis (trombózis) = vérrög képződése

 

Akkor beszélünk trombózisról, ha az érrendszerben trombus, vérrög keletkezik. Leggyakrabban az alsó lábszár izmai között elhelyezkedő mélyvénákban alakul ki, de a medencevénákban sem ritka. A felületes vénákban, visszerekben gyulladáshoz társulva keletkezhet trombus, de Mélyvénás trombózis tünete a megdagadt lábezekből nem válnak le embolusok.


A lábszári mélyvénás trombózis tünetei:

Járás közben fokozódó fájdalom, a végtag megdagad, kékesen elszíneződik, meleg tapintású. De az ún. néma trombózis sem ritka, a vérrögösödést csak évek múlva jelzi néhány tünet: lábszárödéma, visszértágulat, rozsdabarna elszíneződés. A folyamatosan leszakadó kisebb trombusok tüdőembóliát is okozhatnak, mely sokszor csak jelentéktelen alsó légúti panaszokban nyilvánul meg, de súlyosabb esetben azonnali halált is okozhatnak. A kisebb trombusok a tüdőn - mint elsődleges szűrőn - át is hatolhatnak, ilyenkor agyembólia, stroke is lehet a következmény. 
 

Kezelése: 

Szigorú ágynyugalom, hogy csökkenjen a vérrögleszakadás esélye és alvadásgátló gyógyszerterápia a vérrög növekedésének és ismételt kialakulásának megállítására.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!