Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 
A vese egyik anatómiai és működési egysége a nefron, melynek alkotóeleme a vesetestecske és a hozzá csatlakozó vesecsatorna.
 
 
A vesetestecske (corpusculum renale vagy corpusculum renis) a nefron egyik alkotóeleme. Két részből, az artériás érgomolyagból (glomerulus), és az azt magába záró, csészeszerű Bowman-tokból áll. Marcello Malpighi itáliai anatómus után Malpighi-testnek is nevezik, de az egész vesetestecskére is általánosan használt a glomerulus elnevezés. 
 
A vesetestecskék a vese kéregállományában találhatók. Az artériás érgomolyag a bejövő, úgynevezett érpólus, ahol az érfalon keresztül [szűrlet]? választódik ki a Bowman-tok belső felszínére gyűlve. A Bowman-tok ürege a vizeleti tér, ahol az összegyűlt szűrlet a Bowman-tok száján keresztül ürül a vesecsatorna elsődleges kanyarulatos csatornája felé. 
 


A szócikkhez társított címkék:
nefron , Vese , vesetestecske
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!