Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Kötőszövet

 

 

A kötőszövet igen elterjedt a testben. Legfőbb szerepei közé tartozik, hogy összeköti, támasztja és erősíti a szerveket és más szöveteket. Az is feladata, hogy elválasszon és tagoljon más szöveteket és szerkezeteket.

 

 

A kötőszövetek szerkezetileg jobbára egymással kapcsolatban levő sejtekből állnak, amelyek fehérjerostokat tartalmazó alapanyagba vannak ágyazva. Az alapanyag lehet folyékony, kocsonyás és szilárd, amelyet rendesen a sejtek választanak ki magukból. A fehérjefonalak háromfélék: enyvadó (kollagén) rostok, rugalmas rostok és rácsrostok. Arányuk annak a szövetnek a feladatától függ, amelynek az alkotórészei. Mindegyikükre jellemző, hogy hajlékonyak, támasztanak és erősítenek. A fehérjefonalak és az alapanyag molekuláit specializált kötőszöveti sejtek választják ki. Gyakori sejtek a kötőszövetben a betegségekkel szembenálló nagy falósejtek, az ellenanyagot termelő plazmasejtek és a hízósejtek, amelyek a vérereknek a gyulladás helyén bekövetkező tágulását előidéző hisztamint választják ki.

 

 

Az embernek öt fő kötőszövete van: [laza rostos kötőszövet]?, [tömött rostos kötőszövet]?, [porcszövet]?, [csontszövet]? és vér.

 

A laza rostos kötőszövetbe belefoglalható  a zsírszövet is, amely zsír tárolására szakosodott.

A tömött rostos kötőszövet sajátos típusa az [ín]?, de tág értelemben a rostos porc is hozzá sorolható. Másik típusa a rugalmas rostos kötőszövet, amely tágulásra képes, nem véletlenül fordul elő a tüdőben, bizonyos vérerek falában és a [hangszál]?akban.

 

A porcszövet 3 formája az [üvegporc]?, a [rostos porc]? és a [rugalmas porc]?.

Az üvegporc a leggyengébb és a legtöbb helyütt előforduló porc a testben. Ilyen borítja az egymással ízesülő csontok felszínét.

Rostos porc is előfordul ízületben, de csak olyanban, amely korlátozott mozgásra képes.

A rugalmas porc pedig az a bőr alatti kemény anyag, amely pl. a [külső fül]?ben tapintható.

 

 

 

Bőr alatti kötőszövet

Hirdetés







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!