Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A nyál a szájban lévő nyálmirigyek által termelt, [lúgos]? vegyhatású folyadék, amely megpuhítja az ételt, nedvesen tartja a szájat, s részt vesz az [emésztés]?ben is. Nyálkát, vizet, ásványi sókat, fehérjéket és amiláz enzimet tartalmaz. A nyálka elősegíti a falat lenyelését, a víz kioldja az étel bizonyos összetevőit, így lehetővé teszi az ízérzést, míg az amiláz enzim a [szénhidrát]?okat kezdi bontani.

 

 

A nyál nemcsak nedvesíti, hanem tisztítja is a szájat. Ezenkívül fontos szerepe van abban is, hogy a testben fennmaradjon a vízegyensúly. Az is a feladata, hogy az ételmaradék eltávolításával akadályozza a fogszuvasodást.

Hirdetés







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!