Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


RU-486Viszonylag új módszer az ún. abortusz tabletta (mifepriston), amelyet eredetileg RU-486 néven ismertek. A különböző cégneveken árult tablettát általában csak a korai abortusz céljára (a terhesség 7. hetéig, illetve néhány országban a 9. hetéig) ajánlják.

 

A szájon át szedendő gyógyszer blokkolja a progeszteron hormon működését, s ezzel akadályozza a placenta növekedését. Ahogyan a méh bélése „elhervad” a mifepriston hatására, ugyanez történik az embrióval.

 

Egy további gyógyszer (misoprostol, egy prostaglandin analog) bevétele után a nőnél méh-összehúzódások alakulnak ki (hasonlóan a szüléshez), s ezek kinyomják az embrió maradványait. Az ezt kísérő vérzés elég erős lehet, s eltarthat néhány napig. Azokban a ritka esetekben, ahol ez a módszer nem hatásos, kaaparással kell befejezni.

 

Abortusztabletta Magyarországon

 

Hazánkban ez a módszer illegális, noha rendszeresen felbukkannak olyan weboldalak, ahol akár elvileg meg is rendelhetjük a tablettát. Nincs olyan hír, miszerint valamelyik hazai gyógyszergyártó a közeljövőben felvenné az abortusztablettát termékei közé.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!