Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az agyi idegrendszer burkai, a kemény agyhártya és a lágy agyhártya lemezei között keringő folyadék az agyvíz (liquor - likvór). Az agyvíz közkeletű nevével ellentétben nem csak az agy körül található meg, hanem az agyból kijutva a gerincoszlop teljes hosszúságában a gerincvelő és a pókhálóhártya közti térben is megtalálható. Pontos neve agy-gerincvelői folyadék (liquor cerebrospinalis). Normál esetben víztiszta folyadék, mely vízen kívül szőlőcukrot, ásványi sókat, fehérjét és kevés vérsejtet tartalmaz.

 
Az agy-gerincvelői folyadék az agy oldalkamráiban termelődik, egészséges keringés mellett a liquor az agykamrák közti nyíláson (Monro-féle nyílás) jut be a III. agykamrába. A folyadék útja innen a Sylvius-féle csatornán át a IV. agykamrába vezet. Innen a folyadék a középső Magendie és a két oldalsó Luschka-nyílásokon át jut ki az agyat, majd a gerincvelőt körülvevő pókhálóhártya alatti térbe. A vénás keringésbe a pókhálóhártya bolyhai segítségével szívódik fel az artériás keringésbe. A termelődés és a felszívódás normál esetben egyensúlyban van egymással, így az artériás pulzáláson kívül állandó, jól mérhető nyomása van. 
 
Funkciója az agy és a gerincvelő szöveteinek táplálása, védelme traumás behatásoktól, körülbelül állandó hőmérsékleten tartása, illetve a felgyülemlő anyagcsere végtermékek elvezetése.
 
Az agy-gerincvelői folyadék betegségek diagnosztizálásában fontos módszer, mivel különböző kórképekben a liquor összetevőinek aránya megváltozik, ill. kóros tartalom jelenik meg benne. A folyadékot gerinccsapolással (punktio) nyerik ki a testből speciális tűvel, leggyakrabban a 3. és a 4. ágyéki csigolya közötti szúrással. 

 


A szócikkhez társított címkék:
agy , agyhártya , agyvíz
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!