Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az [arc]?hoz tartozó ajkak a száj izmos határai. Elülső felszínét bőr fedi, míg a hátsó felületét a szájüreget bélelő nyálkahártya borítja. Az elülső rész (ajakpír) bőre gyengén elszarusodott [hám]?, amely a bőséges beidegzés miatt rendkívül érzékeny. Ebben a hámban nincs színanyag, de az alatta levő vérerek színe átüt rajta, ezért az ajkak jellegzetesen pirosak.

  

Az ajkak izmai két csoportba sorolhatók. Az egyik csoport izomrostjai körkörösen haladnak a száj körül, amelyet zárnak. A másik csoport izomrostjai sugárirányban haladva nyitják a szájat. Az ajkak víz és légmentesen zárják a szájat iváskor, nyeléskor és rágáskor. Az ajkakat mozgató izmok fontos szerepet játszanak az arckifejezés alakításában, míg a csecsemőkorban a szopásban is közreműködnek. Az ajkak és a fogak a későbbi életkorban is részt vesznek a folyadék felszívásában. Az ajakpír finom felszíne különösen sérülékeny. Fényvédő krémmel kell óvni a fájdalmas leégés, míg állandó nedvesen tartásával a kiszáradás (berepedezés) ellen.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!