Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


India tradicionális, természetes gyógyászati rendszerét nevezzük ajurvédának, amely több mint 5000 éves. A szanszkrit eredetű szó jelentése: az “Élet Tudománya” vagy a “Hosszú élet gyakorlata”. Tanításait a rishiknek (látók) és a természettudósoknak köszönhetjük, akik évezredeken át adták tovább megfigyeléseiket, tapasztalataikat.

Az ajurvéda három legfontosabb tanítása: 
-  az egészség megőrzése
-  a betegségek elkerülése
-  a test megfiatalítása

A három tanítás együttes alkalmazásával nem csak gyógyírt találunk betegségeinkre (fejfájás, izomgörcsök, stb), de jobban megismerjük önmagunkat, környezetünket, a mikro- és makro világokat, megteremthetjük belső harmóniánkat, azaz egyensúlyba kerülhetünk önmagunkkal, és a minket körülölelő világgal.

Ezt az egyensúlyt úgy érhetjük el az ajurvéda segítségével, ha változtatunk életmódunkon, és befogadjuk az ajurvéda természetes terápiáit, melyek szerint ugyanazon elemek és erők építik fel az egyént, mint a környezetét - azaz mindannyian részesei vagyunk egy univerzális tudatnak, melyben az elme és a test nem csak hatással van egymásra (és nem csak egymásra hatással), hanem egységet képeznek a világegyetem egészével. Ennek az egységnek a tökéletességét érhetjük el, ha  követjük az ajurvéda legfontosabb tanításait.

A kölcsönhatásoknak köszönhetjük azt az alaptézist is, miszerint nem létezhet mentális egészség testi egészség nélkül, és nem létezhet testi egészség mentális egészség nélkül. Ha felborul a harmónia, az egyensúly, az hatással lesz testünkre-lelkünkre egyaránt, és az egyensúly helyreállítása csak akkor lehetséges, ha mentálisan és testileg is alávetjük megunkat az ajurvéda kezeléseinek. Ha bármilyen testi-lelki tünetünk van, biztosak lehetünk abban, hogy szervezetünk nincs harmóniában (sem önmagával, sem az univerzummal), ezért az életstílusunk-életvitelünk megváltoztatása az egyik legfontosabb lépés ahhoz, hogy a gyógyulás, azaz az egyensúly útjára léphessünk.


Az elméleti tanok segítségével kerülhetünk harmóniába a természettel, a természet törvényeivel, a gyakorlati ajurvédikus tanításoknak köszönhetően pedig egészségesebben élhetjük életünket. A gyakorlati tevékenységek legfontosabb elemei:

-  felügyelt diéta
-  napi rutin
-  stresszkezelő technikák
-  erőnlét és éberség biztosítása
 

A fentiek rendszeres gyakorlásával, és az elméleti tanítások adaptálásával érhetjük el a tökéletes egészség állapotát, azaz az egyensúlyt az egyén, a társadalom, a környezet és a természet között. Az ajurvéda szerint a tökéletes egyensúly a globális intelligenciának köszönhető, amely szabályozza az összes élő- és élettelen anyag kapcsolatát: a lávából szikla lesz, a sziklából homok. A kisgyerekből felnőtt, az elvetett magból óriás fa. Ez az intelligencia kivétel nélkül szabályozza a teljes univerzumot, az atomi szinttől, egészen a csillagok születéséig. Ahogy a neve is mutatja (az Élet Tudománya), az ajurvéda tudománya az összes élőlényre vonatkozik. Az élő szó az ajurvédikus gondolkodásban többet jelent, mint ahogy azt mi általában gondoljuk. A szél, a tűz, a bolygók, a csillagok...ezek mind élő szervezetek. Ezt a globális, élő egységet és egységességet annak köszönhetjük, hogy minden, ami létezik a külső univerzumban (makrokozmosz), az jelen ven a test belső univerzumában is (mikrokozmosz). Testünk megközelítőleg 100 millió sejtből áll, és amikor ezek a sejtek teljes harmóniába kerülnek, akkor érjük el az önfenntartás és az öngyógyítás univerzális állapotát.

Az ajurvédikus tanítások szerint minden élőlény egyedi, így mi, emberek is egyedi személyek vagyunk, egyedi, utánozhatatlan elmével, csak ránk jellemző testfelépítéssel, gondolkodással. Az egyedi jellemzők miatt nincsenek általános gyógymódok,  így az egészséges élethez szükséges dolgoknak is egyénileg különbözőnek kell lenniük. Ez például azt jelenti, hogy egyéni étrendre van szükségünk, a napi tanítások gyakorlását is a saját életritmusunkhoz-egyéniségünkhöz kell szabni. Tudományos kutatások igazolják a jóga és a meditáció pozitív élettani hatásait, az ajurvédikus gyógyászat bizonyítottan segít a keringésrendszeri betegségek megelőzésében, segít a magas vérnyomással küzdőknek, csökkenti a stresszt, növeli a szervezetünk ellenálló képességét, csökkenti a rákos betegségek kialakulásának esélyét, lelassítja az öregedést... és a lista szinte végtelen, csak azt kell megértenünk, hogy először rá kell találnunk a a saját utunkra, hogy hosszú és egészséges élet várjon ránk.


HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!