Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


angol röv.: Advanced Life Support

 

Eszközös, szakember által végzett újraélesztés.

 

Az eszközös újraélesztés orvosi illetve mentőtiszti feladat, a kivitelezéséhez minimum három személy közreműködése szükséges. Orvosi irányítással történik, a segítők laikusok is lehetnek.

Az ALS az újraélesztéshez (reanimációhoz) szükséges eszközök használatát jelenti. Ilyen eszközök a légútbiztosításhoz alkalmazott fekszerelés, az infúzió, gyógyszerek, az EKG készülék, a defibrillátor.

 

A BLS (eszköz nélküli újraélesztés) és az ALS szorosan összefügg, általában minden újraélesztés BLS-sel kezdődik. A segítségkérés után a megfelelő mentőszemélyzet BLS közben felrakja a beteg mellkasára a defibrillátort. Az újraélesztés legfontosabb teendője a keringés fenntartása a folyamatos mellkaskompresszióval. 

Csak a ritmus elemzése után lehet eldönteni, hogy a defibrillátor által sokkolandó ritmus áll fent. A lélegeztetés történhet AMBU-balonnal, illetve intubálni is lehet a beteget, mely azt jelenti, hogy egy tubust a főhörgőbe vezetnek és azon keresztül jut az oxigén a beteg tüdejébe.

A szükséges gyógyszerek alkalmazásához a beteg vénájába branült helyeznek, melyen keresztül infúziót is lehet adni.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!