Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


ÁNTSZ (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat). ÁNTSZ - Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat

 

Állami költségvetésből működtetett központi hivatal. Feladata a népegészségügyi, azaz a közegészségügyi, járványügyi, egészségfejlesztési és egészségvédelmi tevékenység irányítása és felügyelete, valamint az egészségügyi ellátás felügyelete. Küldetése a magyar lakosság egészségi állapotának javítása, a már elért eredmények megtartása.

 


Az ÁNTSZ-nek az egyes tevékenységein belül kiemelt feladatai:

 

  • a közegészségügyben és járványügyben: a környezet- és település-, élelmezés- és táplálkozás-, gyermek- és ifjúság-, sugár-egészségügy, kémiai biztonság,
  • népegészségügyben: vizsgálja, elemzi és nyilvánosságra hozza a lakosság egészségügyi állapotának alakulását, kialakítja és működteti a fertőző és nem fertőző környezeti betegségek rendszerét, tudományosan megalapozza az egészségügyi követelményeket, ösztönzi és szakmailag támogatja a tudatos és aktív magatartás társadalmi méretű kialakulását.
  • az egészségfejlesztéssel kapcsolatban: egészségvédelem, egészségnevelés és egészségmegőrzés.


Az ÁNTSZ élén az országos tisztifőorvos áll, aki feladatait az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter közvetlen irányításával látja el. Az országos tisztiorvos irányítja az ÁNTSZ működését, meghatározza a központi helyi szervek fő feladatait.

 

 

Az ÁNTSZ szervezeti struktúrája háromszintű:

  • központi szerve az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (hozzátartoznak a szakmai-módszertani feladatokat ellátó országos intézetek),
  • a második szinten a regionális,
  • a legalsó szinten a kistérségi intézetek helyezkednek el.


2009. július 1-től az ügyfél a területileg illetékes ÁNTSZ honlapjáról az ügyfél-tájékoztatót letöltve, részletes és pontos tájékoztatást kap arról, mi minden szükséges az adott ügy intézéséhez.
 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!