Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


latin: varicella (varicsella)

 

A sokáig teljesen ártalmatlannak hitt gyermekbetegség a bárányhimlő kórokozója a varicella zoster vírus. Cseppfertőzéssel vagy közvetlen Bárányhimlős kisgyermekérintkezéssel terjed.

Mivel nagyon gyorsan fertőz, ezért 3 és 10 éves kor között  a gyermekek háromnegyede átesik rajta, többnyire egész életre szóló védettséget szerezve. Viszonylag ritkán előfordulhat második fertőzés is, általában akkor, ha az első nagyon enyhe volt.

Okozhatnak szövődményeket, az elfertőződő hólyagocskáknál feléphet ótvar. Nagyon ritkán szövődményként kialakulhat tüdőgyulladás vagy májgyulladás. Felnőttkorban jelentkező szövődmény a gerincvelő környéki idegdúcainál hosszú ideig megmaradó vírus okozta övsömör.

 

Tünetei:

Piros, viszkető, hólyagos kiütéseket és lázat okozó megbetegedés, a hólyagocskákon a gyógyulási szakaszban pörkök jelennek meg. Az elvakart kiütések helyén heg maradhat vissza.


Lappangási ideje: 10-21 nap.


Fertőzőképesség:

A fertőzés továbbadása az első himlős hólyagok megjelenése előtti 1-2 naptól a hólyagokon kialakuló pörkök leeséséig tart.
Általában spontán és többségében szövődmények nélkül gyógyul. Védőoltásokkal megelőzhető.

 

 


A szócikk alá tartozó bejegyzések:

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!