Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Befordult szempillaA kötőhártya fertőződésének egyik tünete a befordult szempilla, latinul trichiasis (trihiázis).

 

A trachoma nevű szembetegség egyik kísérője lehet. A trachoma (granuláris kötőhártya-gyulladás) kórokozója a Chlamydia trachomatis nevű baktérium. A, B és C altípusa különböztethető meg.

 

A fertőzés forrása a beteg személy, aki [szemváladék]?ával üríti a kórokozót. A fertőződéstől kb. néhány nap illetve 2-3 hét múlva jelennek meg a tünetek. A kötőhártya gyulladt, vörös, nyálkás, gennyes váladék ürül, a szem fényre érzékeny. Az elhúzódó gyulladás után a szemhéj hegesedik, a szempillák befelé, a szemgolyó felé fordulnak. Így pislogáskor folyamatosan a szaruhártyát irritálják károsodást okozva.

 

A betegség többnyire testi kontaktus útján terjed, de könnyen átvihető közösen használt tárgyak (pl. törölköző, gyermekek esetében játékok) által.

 

Kezelés:

A baktérium által okozott gyulladás antibiotikummal kezelhető.

 

Általában csak a rossz higiénés viszonyokkal rendelkező országokban fordul elő, így Magyarországon nem, általánosságban trópusi betegségként tartják számon.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!