A periódus rendszer kémiai eleme
Vegyjele: B
Rendszáma: 5
Halmazállapota (20°C-on): szilárd
Olvadáspontja: 2079°C
Forráspontja: 2550°C
Oxidációs száma: 3
Kristályszerkezete: romboéderes
A III. főcsoportba tartozik, a félfémek közé soroljuk. Három vegyértékű elem.
A bór a természetben nem található meg elemi állapotban. Előfordul bóraxban, bórsavban, kernitben, ulexitben, colemanitban és borátokban. Vulkáni eredtű forrásvizek is tartalmaznak bórsavakat. Borátokat bányásznak, az USA-ban, Tibetben, Chilében és Törökországban, a világ termelése mintegy 2 millió tonna évente.
A rendszeres napi bevitel körülbelül 2 mg és a szervezetben összesen 18 mg található. A nagy mennyiségű bór tartalmú élelmiszerek fogyasztásával megnő a koncentrációja a szervezetben, amely egészségügyi problémákhoz vezet. Veszélyt jelent a gyomorra, a májra, a vesékre és az agyvelőre is, hosszútávon végül halálhoz vezet. Kis mennyiségű bór ingerelheti az orrot, a torkot vagy a szemet.
Segíti a csontképződést. Létfontosságú szerepet tölt be a növekedésben. Megakadályozhatja az arthritis (ízületi gyulladás) speciális fajtáit. Egyes hormonális szabályozásokban is fontos szerepet játszik. Csökkenti a kálcium és a magnézium szervezetből való kiürülését.
Leginkább tengeri eredetű élelmiszerekben fordul elő. Jelentős hazai források még a különböző, több-kevesebb bórt tartalmazó ásványvizek. A tejben is kimutatható valamennyi bór.
Természetes forrásai:
- sajt,
- szardínia,
- lazac,
- zöldségek,
- szezámmag