Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Egy alaptalanul elterjedt rémhír szerint a bőr "légzése" nélkül meghalunk. A tévhit valószínűleg az 1964-es James Bond film hatására terjedt el. A filmben egy drámai jelenet során a Bond-girl állítólag megfulladt, mert a bőre nem tudott lélegezni.

 

A hatásos jelenetnek semmi köze a valósághoz, ugyanis senki sem fulladt meg hiányzó "bőrlégzés" miatt. Ha bőrlégzés ennyire fontos lenne, akkor a búvárok szűk ruhája is veszélyes lenne, mint ahogy egyes dolgozók légmentes ruhái is.

 

Az égéséi sérültek sem abba halnak bele, hogy a bőrük nagy része megég, és ennek következtében nem tud lélegezni. Esetükben a sebek elfertőződéséről és a halálos kimenetelű vérmérgezésről van szó. Emellett egy égési sérült annyi fehérjét veszíthet, amit a szervezete már nem képes pótolni.

 

Forrás: BARTENS, WERNER: Orvosi tévhitek lexikona


A szócikkhez társított címkék:
bőr , bőrlégzés
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!