Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Többnyire folyadékot – valamilyen testnedvet – vagy gázt tartalmazó szövetfallal határolt tömlő. Bármely szervben kialakulhat, az esetek többségében jóindulatú elváltozás, ami csak azért okozhat problémát, mert méretétől függően nyomhatja a környezetében lévő szerveket.

 

A ciszták típusai:Petefészek ciszta

 

Nagyon sok típusa ismert. Az elzáródásos tömlők visszafejlődhetnek, ha a kivezető járatok szabaddá teszik. A daganatos eredetű ciszták leggyakrabban a petefészkekben és környezetükben, az emlő- és a nyálmirigyekben alakulnak ki. Általában akkor okoznak panaszokat, amikor felgyorsul a növekedésük, ilyenkor az eltávolítás mellett döntenek.
Egyes szervekben veleszületett ciszták találhatók, a tüdő, a vese, a máj és a hasnyálmirigy cisztái súlyos, gyakran örökletes betegségek (pl. policisztás vesebetegség) jelei. Ilyen esetekben a beteg szervben több kisebb-nagyobb ciszta van jelen.

 

Ciszta kezelése:

 

Hogy milyen kezelést alkalmaznak, az attól függ, hogy a ciszta milyen méretű, milyen gyorsasággal növekszik, valamilyen elzáródás következménye-e, illetve  jó-, vagy rosszindulatú-e. Rosszabb esetben az eltávolítás mellett döntenek.
 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!