Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A csigolyaízületi merevség, meszesedés (orvosi néven spondilózis) a gerincoszlop idült csontszerkezeti eltérésének egyik formája, amely a kor előrehaladtával alakul ki. Gyakran jelenik meg a gerincoszlop nyaki szakaszán a csigolya közti porckorongok elfajulása következtében. A megerőltetés és az ismételt sérülés súlyosbíthatja. Néha kóros csontnövekedés is tapasztalható, amely a gerincvelői ideget és a gerincvelőt egyaránt nyomhatja. Ez erős nyakfájással jár, amely kisugárzik a vállba és a karba, s az is előfordul, hogy a nyomás helye alatti testrészeken károsodik a mozgás és az érzékelés. Nehéz lehet mozgatni a fejet, zúgás jelentkezhet a fülben, az izmok egyengülhetnek, s az egyensúlyérzés is károsodhat.

 

A kezelés különféle nyakerősítési gyakorlatokat, a fej rendszeres mozgatását és gyulladásgátló gyógyszerek szedését foglalja magába, de súlyos esetben fizioterápiás kezelések, esetleg infúziós kúra is szóba jöhet a kórházi tartózkodás során.


A szócikkhez társított címkék:
nyak
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!