Már 2265 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Endoszkópia
Verzió: 3  
Változtatta: laca-n
Változtatás dátuma: 2011-07-01 19:16:15
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

latin: endoscopia (endo=belső; scopia=tükrözés)


Endoszkópialatin: endoscopia (endo=belső; scopia=tükrözés)


Belső üreges szerv tükrözése. Feltételezett kórkép alapján, a megfelelő eszközös vizsgálat elvégzése a diagnózis további tisztázása céljából.
A készülék lehet merev vagy rugalmas (flexibilis), világító szerkezet illetve optikai rész kapcsolódik hozzá, a látottakat akár rögzíteni lehet a hozzá csatlakoztatott monitorral, felvevő egységgel. Szövettani vizsgálat elvégzése céljából mintát is lehet venni [biopszia].
A felső tápcsatorna vizsgálatára a [gasztroszkópia], gyomortükrözés alkalmas. Segítségével lehetséges a nyelőcső, gyomor és a vékonybél kezdeti szakaszának vizsgálata. A beavatkozással különböző szöveti elfajulásokat, fekélyt, vérzést, esetleges daganatot lehet diagnosztizálni.
Az alsó tápcsatornai rész vizsgálómódszere a [kolonoszkópia] vagy vastagbéltükrözés. A vastagbél kezdeti szakaszától egészen a végbélig vizsgálható. Előtte mindenképpen előkészítés szükséges a béltartalom, bélsár eltávolítása miatt. Sajnos kellemetlen vizsgálat, de elsődleges elvégzése bél[gyulladás], [daganatos betegség] gyanúja miatt.
A gége vizsgálatára laryngoscopot (laringoszkóp), a légcső, a főhörgők és az alsó lebenyhörgők tükrözésére bronchoscopot (bronhoszkóp) használnak.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!