Már 2266 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Szponzorált linkek


Az eseményi utáni tabletta a sürgősségi fogamzásgátlás egyik módszere. Nem kívánt terhesség megakadályozására szolgáló gyógyszer. Vényköteles, orvos írja fel receptre, amit utána patikában válthatunk ki. 
 Fogamzásgátló spirál
 
A készítmény nagy mennyiségű progeszteron nevű hormont tartalmaz. Ez a hormon hátrányosan befolyásolja a tüszőrepedést, a megtermékenyítést és a megtermékenyített, már osztódásnak indult petesejt méh-nyálkahártyába történő beágyazódását akadályozza meg. Már létrejött terhesség esetén alkalmazása ellenjavallt.
 
Többféle tabletta létezik, általában a védekezés nélküli nemi aktust követő 72 órán belül kell az első, majd 12 óra múlva a második tablettát bevenni. Létezik olyan gyógyszer, amikor csupán egy tablettát kell bevenni 72 órán belül. Ezután 2-3 napon belül menstruációs vérzés alakul ki, mely során az esetlegesen beágyazódott embrió lelökődik a méhnyálkahártyával együtt. 
Az ilyenfajta fogamzásgátlás csak alkalmi megoldásként javasolható, rendszeres fogamzásgátlásra válasszunk egyéb módszereket.
A tabletta magas hormontartalmú készítmény, így különösen fiatal lányoknál okozhat vérzészavart és a nemi ciklus felborulását.
 

Az esemény utáni tabletta mellékhatásai

  • Vérzés.
  • Hasgörcs.
  • Hányinger, hányás.
  • Folyamatos émelygés, szédülés.
  • Álmosság, dekoncentráció.
Ideális esetben a tabletta által kiváltott vérzés után kb. 28 nap múlva jelentkezik a következő vérzés. Elvileg egy ciklusban egyszer használható, de van olyan szakember, aki szerint három hónapon belül nem tanácsos újra használni.
 
Ha hétvégén van szükségünk tablettára a nagyobb városokban úgynevezett [sürgősségi fogamzásgátlási ambulancia]?, ahol felírják a gyógyszert és azt ügyeletes gyógyszertárban ki lehet váltani. Ára 5-10.000 Ft körül van, a TB nem támogatja.
 
Ezen tabletták bevételét követően több esetben leírtak hányást, illetve erős hányingert. Ez a magas hormon tartalmuknak köszönhető.
Amennyiben a bevételt követő 1-2 órán belül történik a hányás, úgy egy másik tabletta bevétele fokozottan javasolt.
Sajnos ebben az esetben újból fel kell iratni a gyógyszert.
Az arra hajlamosaknál egyidejű hányás csillapító használata javasolt. (B6-vitamin, Daedalon tabl., jégkocka stb).
Az esemény utánai tabletták használata mellett sem kizárt annak a lehetősége, hogy teherbe essen valaki, tehát ez a módszer sem 100%-os, s ezt a gyártó sem titkolja.
 

Hirdetés


Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!