Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A farkasvakság egy látáscsökkenéssel járó állapot, amikor a beteg szürkületben, rosszul megvilágított helyiségben, félhomályban feltűnően rosszul lát. (Ezért hívják más néven éjszakai vakságnak.) A szem nem képes alkalmazkodni a fény utáni sötétséghez, s ennek oka a [látóidegsejt]?ek, a pálcikák pusztulása. A pálcikák pusztulásának hátterében az A-vitamin hiánya mellett a retinitis pigmentosa (festékes szemideghártya-gyulladás) nevű örökletes betegség állhat.

 

 

 

 

 

Tünetei

A betegség leggyakrabban 2-5 éves gyermekek körében fordul elő, általános alultápláltság miatt.

Legelső és legjellemzőbb tünete a szürkületkor fellépő nagyfokú látásromlás. További tünetei az étvágytalanság, a bőr- és nyálkahártya-betegségek, a bőr- és fogelváltozások, a [haj]? és a körmök töredezetté válása, berepedezése. A kialakult vitaminhiány miatt károsodik az immunrendszer is, így csökken a szervezet ellenállóképessége a - főleg légúti - fertőzésekkel szemben.   

 

Az A-vitamin nemcsak a normális látáshoz, de a szövetnövekedéshez, csontfejlődéshez és a fertőzések elleni védelemhez is szükséges. Az immunrendszer működését fokozó hatása legfőképpen a légúti fertőzések esetén érvényesül. Olykor [hám]?védő vitaminnak is nevezik, mert fenntartja a [hámsejt]?ek épségét.
Az emberi növekedési hormon képzéséhez is szükséges, ennek megfelelően segíti elsősorban a csontok és fogak növekedését.
Legfontosabb természetes forrásai a vaj, tojássárgája, máj, vese, piros és sárga zöldségek, gyümölcsök - pl. paradicsom, sárgarépa, narancs, sütőtök (ezek festékanyaga - a béta karotin - az emésztőrendszerben alakul A-vitaminná). A-vitamint tartalmaznak továbbá a tejtermékek, tengeri halak, vitaminozott margarinok, leveles zöldségek.

 

 

Kezelés

A tünetek megjelenésekor elsődleges az A-vitamin bevitele és a szemorvosi vizsgálat. A már kialakult vakság nem gyógyítható, de a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminbevitel esetén a tünetek gyorsan javulnak.  

A megelőzés elsődlegesen a rendszeres vitaminbevitelt jelenti. Az A-vitamin zsíroldékony vegyület, ennek megfelelően a szervezet (elsősorban a máj, kisebb mértékben a zsírszövet, a tüdő és a vesék) képes raktározni. Felnőtt szervezet esetén a máj egy éves A-vitamin-szükségletet képes raktározni, gyermekek esetén a felhalmozott mennyiség csak néhány hétre elegendő. 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!