Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A fejtetű (Pediculus humanus capitis) az ember hajas fejbőrén él.

 

Serkének nevezett apró petéből kel ki, amely igen erősen hozzá van tapadva a hajszálhoz. Ez a tetű bárkin jól érzi magát, azaz nem tesz különbséget az emberek között társadalmi és gazdasági helyzet alapján. A közhiedelemmel ellentétben nem az ápolatlan, koszos hajat, hanem a tiszta hajat részesíti előnyben. A nőstény fejtetű rendszerint a hajszál tövéhez tapasztja serkéjét, amely körülbelül 10 napig ott is marad, s amikor a lárva kikel, körülbelül két hétre van szüksége ahhoz, hogy érett állat fejlődjön ki belőle. A nőstény csupán harminc napig él, s naponta általában hat petét rak.

 

     A fejtetű egyik emberről a másikra közvetlenül is terjed, ez az oka annak, hogy az egymással szoros kapcsolatban levő gyermekek között könnyen vándorol. Terjeszti azonban a fésű, a hajkefe, a sapka, a párnahuzat és a törölköző is. Viszketés és a hajszálon látható kis fehér serkék hívják fel rá a figyelmet.

 

     Napfényben és sötét hajú emberen jobban szembeszökik az élősködő, mint amikor világos színű a haj. Főleg a fül mögött, és a nyakon fordul elő. A serkét és a tetűt is nehéz eltávolítani. Erre a célra sűrű fésű, rovarirtó sampon, és forró hajszárítás válik be, de a tetű kiírtásához mindent fertőtleníteni kell, ami a hajjal érintkezett. A szöveteket forró vízben kell mosni, majd forró levegővel, vagy közvetlen napsugárzással kell szárítani. A szemöldökön megtelepedő fejtetűt és serkéjét a szőrszál kihúzásával kell eltávolítani. Az ágyneműt, és az olyan anyagból készült játékokat, amelyek nem moshatók, és szárazon sem tisztíthatók, két hétre műanyag zsákba kell zárni. A szőnyegeket és a bútorokat alaposan ki kell porszívózni, és ha mód van rá, fertőtleníteni is kell őket. Természetesen azt is ellenőrizni kell, hogy a háztartásban élő minden személy tetvetlen-e.

 

Fejtetű

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!