Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


FogínyvérzésA fogínyvérzés (parodontitis) a fogkrém fogmosáskor vörösesen elszíneződik, illetve ha a keményebb ételek fogyasztásakor az étel a harapás szélén lesz vöröses árnyalatú, vagyis véres. Az íny ilyenkor kivörösödik, és sokszor meg is duzzad, minden mechanikai ingerre vérezni kezd, ez gyakran fájdalommal is jár, ezért hajlamosak vagyunk tisztításnál kímélni, amitől a betegsék kialakulásának esélye csak nő.

 

A kellemetlen jelenség mögött leggyakrabban az [ínygyulladás]? (gingivitis) áll. A gyulladást elsősorban az ún. plakk váltja ki, amely ételmaradékokból és baktériumokból áll, és szorosan tapad a fog felületére. Minél több a lerakódott plakk, az ínyszövet annál jobban fellazul a fog környékén.

 

Az első tünet az ínyszél kóros elváltozása, gyulladása, rögtön megjelenik a fogínyvérzés is. A fogmedret borító nyálkahártya megduzzad, a fogak közelében élénk piros színű lesz, érintésre fájdalmas, vérzik. A gyulladt íny elemelkedve a fognyaktól ideális búvóhelyet biztosít a gyulladáskeltő baktériumoknak. A gyulladás a fog gyökere mentén is terjedve és krónikussá válva súlyos esetben fogágy-gyulladáshoz, azaz parodontitishez vezethet.

 

Parodontózisról már akkor beszélünk, amikor ennek nyomán a fogíny minden látható gyulladás nélkül visszahúzódik a fogról. Végül ez lesz a fogak kilazulásának közvetlen oka. A kezdeti tünetek, a fogínyvérzés megjelenésekor a gyulladt íny kezelésével még visszafordítható a folyamat, ellenkező esetben akár a fogak elvesztésével is számolhatunk! A betegség rendszerint 35 éves kor után, elég alattomosan jelentkezik. A lakosság 28%-a szenved időszakosan ettől a problémától. Ha a 30-50 éves korosztályt vizsgáljuk, ez a szám 36%. (forrás: GFK 1999)
 

 

Egészséges, erős fogíny.
Egészséges, erős fogíny.
fogínyvérzés
A foglepedék megtámadja a fogínyt.
Figyelmeztető jel: fogínyvérzés.
Fogínygyulladás.
Fogínygyulladás.
Fogínysorvadás
Fogínytasakok keletkeznek.
A fogíny visszahúzodik.
Fogínysorvadás.
A fog kiesik. A fog meglazul, majd kiesik.

 

A beteg fogíny kezelésére többféle, patikákban beszerezhető szer létezik, a különféle ínybalzsamok és öblögetők mellett hasznos az ilyen hatású gyógynövényes fogkrém folyamatos használata. Fogkefék közül a közepes, még inkább a puha sörtéjűt válasszuk. Szájvízzel öblögethetünk, vagy használhatunk szájzuhanyt is. Utóbbinál ügyeljünk arra, hogy az íny felől a fogak felé öblítsünk, (hasonlóan a fogmosáskor is a kefével hasonlóan ebbe az irányba tisztítsuk a fogakat), így megelőzhető, jhogy az ételmaradékok beszoruljanak az íny és a fog felszíne közé, ami még angyobb baj okozója is lehet.

 

Ha a házilagos kezelés nem éri el célját, forduljunk szakorvoshoz, mert (ritkán) valamilyen betegség tünete is lehet.

 

További információ: www.foginyverzes.hu

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!