Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A fogszabályozás a sztomatológia, vagyis a fogorvostudomány speciális ága, mely a rendellenes, szabálytalan fogazat helyreállításával foglalkozik.


Alsó és felső fogíven alkalmazott állandó fogszabályzóA fogszabályozás a közhiedelemmel ellentétben nem csak esztétikai, hanem egészségügyi okok miatt is fontos - csak az egymáshoz képest megfelelően álló fogak, és az így megfelelően záródó fogsor teszi lehetővé az egyes fogak túlterhelődésének elkerülését, a harapási komfortot, a kielégítő rágó- és örlőfunkciót.
Az egymáshoz képest szabálytalanul álló fogak nemcsak a rágást és harapást nehezítik meg egy életen keresztül, hanem nehezebbé teszik az öntisztulást és tisztítást, rontják a szájhigiénét, elősegítve ezzel a fogszuvasodás és fogínybetegségek kialakulását. A rágószerv elváltozásai kihatnak a hangképzésre és a beszédkészségre, ezen kívül a fogazati esztétika hiánya bizonyítottan a társadalmi beilleszkedés és a szociális kommunikáció pszichés zavaraival jár.

A fogszabályozás menete:

A fogszabályozó kezeléseket is lehetőség szerint minél korábban el kell kezdeni, ezért fontos, hogy a rendellenességek a rendszeres fogorvosi ellenőrzések során minél korábban felfedezésre kerüljenek. Ha a szakorvos úgy ítéli, hogy szabályozásra van szükség, az alábbi lépéseken kell végighaladni:

 

  • Konzultáció a szakorvossal: megbeszélésen tisztázzák a felmerülő igényeket és a megvalósítható lehetőségeket
  • Kezelési terv készítése: röntgenes, gipszmintás és fotós felmérések után egyénre szabottan tartalmazza a kezelés elemeit, időtartamát, költségeit
  • Fogszabályozó készülék használatának előkészítése: ezen folyamat alatt a fogágy esetleges betegségeit kezelik, a fogak szuvasodását, sérüléseit ellátják, a fogkövet eltávolítják, leveszik a végső lenyomatot a készülék elkészítéséhez
  • Fogszabályzó készülék átadása, ragasztása, aktiválása: ebben a lépésben helyezik fel a készüléket, típustól függően beállítva, rögzítve. Elmagyarázzák a készülék napi kezelését, tisztítását
  • Rendszeres ellenőrzések, aktiválások: a fogszabályozás időtartama alatt rendszeres orvosi ellenőrzés, a változások követése, a készülék aktív elemeinek cseréje a kezelési terv alapján
  • Fogszabályzó készülék eltávolítása: a kívánt eredmény elérésekor a fix készüléket teljesen eltávolítják, dokumentálják a kezelés eredményét röntgen, lenyomat és írott formában, lenyomatot vesznek a helybentartó (retenciós) készülékhez
  • Helybentartás: a kezelés végén még instabil fogak helybentartása, visszamozdulásuk megelőzése. Általában az aktív, mozgató fázis kétszerese. Helybentartásra kivehető készülékeket használnak, és napi pár órányi használata elegendő az eredmény fenntartásához.  

A fogszabályozó készülékek működése:

A fogszabályozó készülék egy enyhe, folyamatos erõt fejt ki a szabálytalanul álló fogakra. Ez a kis erõ hosszú idõ alatt képes a fogat elmozdítani és visszairányítani a fogsorba. A folyamatos erõ hatására a csont átépül: a nyomás területén lebomlik, a húzóerõ területén pedig felszaporodik.

A bracket dróttartó oldala A rögzített fogszabályozó készüléknél egy-egy bracket-et (dróttartó sínt) ragasztanak minden fogra (alsó vagy felsõ fogívbe, vagy mindkettõbe). Ezután a brackettben levõ sínbe végigfektetnek egy speciális drótot, és ezt rögzítik minden egyes brackettnél. A drót rugalmassága fejti ki a szükséges erõt a kiálló fogakra. A kiálló fogakra folyamatosan kifejtett erõ a fogakat elmozdítja a kívánt irányba.

  

A kivehetõ fogszabályozó készüléket éjszaka és nappal is minél hosszabb ideig kell viselni.
Ez a készülék ugyanúgy mûködik, mint a rögzített, de nem annyira hatásos. Legtöbbször az enyhébb, kisebb mértékû fogazati rendellenességeknél alkalmazzák.

A fogszabályozó kezelés során alkalmazott különböző kivehető és rögzített készülékek egyaránt elősegítik a fokozott lepedékfelhalmozódást, ezért nem megfelelő szájhigiénia esetén megnő a fogszuvasodás és a fogínygyulladás veszélye. Ilyenkor a fogorvos a fluoridos fogkrémek használata mellett speciális fogtisztító eszközöket és egyéb kiegészítő fluoridos készítményeket írhat elő.

 


A szócikkhez társított címkék:
fog , fogszabályozás
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!