Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

latin: pharyngitis (faringitisz)
Gyermek-, és felnőttkorban is gyakori megbetegedés, általában a felső légúti fertőzéseket kíséri.
A hátterében a zajló, rendszerint víruseredetű felső légúti infekció áll, amely baktériumok által felülfertőződik. A tünetekért a baktériumok elszaporodása a felelős.
Megkülönböztethető a catarrhalis (katarhális) forma, mely az egész garatra kiterjedő hurutos gyulladást jelenti, illetve másik típusa a garat nyálkahártya nyiroktüszőinek a megnagyobbodásával jár, a pharyngitis granulosa (granuloza).
 
 
Tünetek:
A garat belövellt, vérbő, vöröses színű, köhögés, a nátha jellemző tünetei kísérik. A nyaki nyirokcsomók megduzzadhatnak. Sokszor jelentkezik láz, amely csecsemőknél igen magas lehet.
 
Lefolyása:
Néhány napon belül lezajló legtöbbször jóindulatú kórkép.
 
Kezelése:
Vény nélkül kapható torokfertőtlenítő, alkalmazhatók a nátha tüneti szerei is. Szükség esetén láz-, és fájdalomcsillapítás. A helyiségek levegőjének párásítása jótékony hatású lehet. Megelőzésként szezonálisan ajánlatos a zsúfoltság kerülése.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!