Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A gyógytermék, gyógyhatású készítmény egy sajátos termékcsoport. Olyan készítményeket ölel fel, amelyeknek előnyös hatása lehet valamely betegség kezelésében, illetve az egészség megőrzésében. Tudományos megfontolások vagy tapasztalat alapján feltételezhető, de a gyógyszereknél alkalmazott bizonyító erejű vizsgálati eredményekkel e szerek nem rendelkeznek. Ebbe a csoportba tartoznak a gyógynövényeken alapuló készítmények. A gyógyhatású készítmények általában biztonságosan alkalmazhatók, vény nélkül kaphatók a gyógyszertárakban, gyógynövény szaküzletekben. Az adagolásukra vonatkozó előírásokat be kell tartani, mert az előírttól eltérő alkalmazás akár súlyos mellékhatásokat is eredményez.
A gyógyhatású készítményeket hazánkban vagy az OGYI vagy az OÉTI (Országos Élelmezéstudományi Intézet) által kiállított engedéllyel lehet forgalomba hozni. Ennek ellenére nagyon sok termék kerül engedély nélkül forgalomba, nagyon sok terméken nincs feltüntetve minden alkotóelem, ill. nagyon sok terméket hamísítanak, valamint a be nem vizsgált termékek tartalmazhatnak egészségre káros anyagokat is. Az EU-s jogharmonizáció miatt a gyógytermékkategória meg fog, és a korábban e termékkategóriában nyilvántartásba vett és forgalombahozatali engedélyt kapott természetes, többnyire növényi eredetű gyógysztermékeket is ,,gyógyszernek’’ kell tekinteni. Ehhez azonban e szereknek meg kell felelniük a gyógyszerekkel szemben támasztott követeleményeknek (pl.: jól meghatározott alkalmazási kör, tudományos módszerekkel igazolt hatásosság, relatív ártalmatlanság és garantáltan jó minőség) várhatóan nem vényköteles (OTC) gyógyszerként kerülnek majdforgalomba. Minden szer, amelyik e követelményeknek nem tud eleget tenni, étrendkiegészítőként – bizonyítatlan hatásmechanizmussal – az Országos Élelmezéstudományi Intézet engedélyével hozható forgalomba.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!