Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Számos gyógyszer okozhat mellékhatásokat, és ezek között allergiás reakciót is. A valódi gyógyszerallergia azonban jóval ritkább, mint a gyógyszer mellékhatásai miatt kialakuló – a legkülönfélébb okokra visszavezethető – túladagolási tünetegyüttesként jelentkező ún. adverz reakciók. Azért fontos az adverz reakció és az allergia megkülönböztetése, mert míg az első esetben a hatóanyag más kombinációban alkalmazható, addig az allergiás reakciók esetében a szert nem szabad alkalmazni. A betegnek – ha tud ilyen allergiáról – akkor erre fel kell hívnia a kezelőorvos figyelmét.
Az allergia kialakulása:
Amikor a gyógyszer első alkalommal kerül a szervezetbe, a test idegenként ismeri fel azt, és speciális ellenanyagokat termel ellene. Ezek az IgE antitestek aztán a gyógyszerre való második találkozás alkalmával akcióba lépve hisztamint szabadítanak fel.
Tünetek:
A gyógyszerallergia tünetei az enyhe panaszoktól az életveszélyes tünetegyüttesig terjedhetnek. A hisztamin felszabadulása csalánkiütést, bőrvörösséget, test- és szemviszketést, zavartságot, ajak- és torokduzzanatot okozhat. Komolyabb válaszreakció a légzési nehezítettség, cianotikus bőr (oxigénhiányra utaló kékes elszíneződés), szédülés, ájulás, idegesség, gyors szívverés, hányinger, hányás, hasmenés, egyéb hasi tünetek.
A leggyakrabban allergiát okozó gyógyszerek:
A legismertebb allergiát okozó gyógyszer a penicillin, amihez hasonló antibiotikumok szintén allergiás megbetegedést eredményezhetnek. Egyéb, gyakori allergiát okozó gyógyszerek: barbiturátok, antikonvulziv szerek, insulin, jód.
A gyógyszerallergia diagnosztizálása:
A kórelőzmény pontos felderítése alapján ún. limfocita-transzformációs teszttel lehet ellenőrizni a gyógyszerallergia gyanúját. A manapság leggyakrabban alkalmazott és legveszélytelenebb allergiát kimutató diagnosztikai eljárás a vérvétellel történő LTT, limfocita transzformációs teszt, melynek lényege, hogy a beteg véréhez laboratóriumi körülmények között kevernek a gyanúba vett gyógyszerből, s mikroszkópos vizsgálattal figyelik, hogy az immunsejtek aktiválódnak-e.
Kezelés:
A gyógyszerallergia kezelésének fő eszköze a tünetek csökkentése, ami történhet antihisztaminnal, szteroiddal, adrenalinnal, és egyéb gyógyszerekkel. A megelőzés természetesen az, hogy a szereket a továbbiakban nem alkalmazzák.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!