Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Akkor beszélünk gyógyszertoleranciáról, amikor a beteg nem vagy kevéssé reagál a gyógyszerterápiára. A páciens csökkent „válaszkészsége” a gyógyszerre akkor fordul elő, amikor a gyógyszert ismétlődően alkalmazzák, és a szervezet hozzászokik a szer állandó jelenlétéhez. Közismert, hogy ha valaki rendszeresen hosszú időn keresztül alkoholizál, egyre nagyobb mennyiségre van szüksége ahhoz, hogy a kellő hatást elérje, de egyes kábítószereknél is ismert ugyanez a mechanizmus. (bár az alkohol és a drog NEM gyógyszer..)

 

A gyógyszereknél sincs ez másképp, de nem minden gyógyszerre igaz, sőt csak kivételes esetben és csak néhányra. Ha ez igaz lenne minden gyógyszerre, akkor páldául hatástalanok lennének a már évek óta szedett vérnyomáscsökkentők, ill ezek csak fokozatosan megnövelt mennyiségben fejtenék ki hatásukat, ami nem igaz. Tehát nem szabad általánosítani!

 

A daganatos betegségek fájdalomcsillapításánál alkalmazott morfinadagot pl ezért kell növelni. Általában a metabolizmus, a tápanyagfelvevő, -átalakító és -lebontó folyamatok felgyorsulása – a lebontást végző májenzimek megnövekedett aktivitása miatt – , és a kötőhelyek, a sejtfelszíni receptorok számának, vagy a kötés erejének csökkenése vezet a tolerancia kialakulásához. Ilyenkor vagy a dózis növelésére van szükség, vagy gyógyszert kell váltani.

 

További példák: arzén, nikotin.

Az a nikotin mennyiség amit pl egy dohányzó magához vesz egy nap alatt különösebb mérgezés nélkül, az egy nem dohányzót meg is ölhet.

Egy dohányos szervezete tehát a nikotint tolerálja.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!