Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A hangyasav színtelen folyadék, a legegyszerűbb [karbonsav]?.

Képlete: CH2O2, vagy HCOOH

A természetben megtalálható a hártyásszárnyú rovarok harapásaiban és [csípés]?eiben, beleértve a méheket és a hangyákat, valamint fontos égési terméke az átlagtól eltérő üzemanyagú autóknak, amelyek metanollal működnek (vagy etanollal, ha vízzel szennyeződnek) és benzinnel vannak keverve.

 

Nevét onnan kapta, hogy először hangyák [desztillálás]?ával jutottak hozzá.

Elsősorban az [ecetsav]? előállításának melléktermékeként nagy mennyiségben keletkezik.

Főbb felhasználása tartósítószerként és [antibakteriális anyag]?ként történik. Szénára és takarmányra fecskendezve megállít bizonyos bomlási folyamatokat, megőrizve a tápanyagokat hosszabb ideig. Néha szalmonella baktérium megölésére is alkalmazzák.

 

Óvni kell a szemet és a bőrt a folyékony halmazállapotú hangyasavtól, vagy annak tömény gőzétől. A bőrön [égési sérülés]?eket okozhat, a szembe jutva pedig maradandó [szemkárosodás]?t okozhat. Belélegezve köhögést, [égő érzés]?t eredményezhet. Mivel [szén-monoxid]? is jelen lehet a gáz halmazállapotában, mindig legyünk figyelmesek ha nagyobb mennyiségű gáz halmazállapotú hangyasav közelében tartózkodunk!

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!