Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az izomszövet három típusát különböztetjük meg:

A vázizmok is harántcsíkolt izomszövetből állnak. Akaratlagos összehúzódásai okozzák a test mozgását. Ezek jól irányíthatóak. Ezek a harántcsíkolt izmok felelősek a beszédért, légzésért, nyelésért, illetve a széklet- és vizeletürítésért.
A harántcsíkolt izmok akaratlagosan is irányíthatóak, bár a reflexes működésük sem elhanyagolható, mint a nyelés és a légzésnél.


A gerincesekben a harántcsíkolt izmok felelősek a következő feladatokért. 

  • izületek mozgatása, helyváltoztatás
  • szemgolyó, szemhéj, bőr, fülkagyló, nyelv és egyéb szervek mozgatása
  • táplálkozásnál a rágás, szopás, nyelés, falatképzés
  • légzés
  • vizelet- és székletürítés

Szövettanilag a harántcsíkolt izomsejtek többmagú óriássejtek. Ezekben a miofilamentunok miofibrillumokat képeznek. Ezeknek az összehúzódásai egységei a sarcomerek. A miofibrillumok azonos magasságban helyezkednek el, amiből adódik a harántcsikolat.
A harántcsíkolt izmokon belül vannak gyors (fehér) és lassú (vörös) rostok. Az izomroston mozgatóidegek végződnek, amik segítségével megy végbe az összehúzódás. Az ingerület a sejthártya elektromos aktivitásával jár, amely beterjed az izomsejt belsejébe és a Ca2+ ionok felszabadulását okozza a belső membránnal határolt üregrendszer másik, hosszanti elrendeződésű komponenséből. A Ca2+ ionok koncentrációjának megemelkedése a fibrillumokat körülvevő sejten belüli folyadékban az izomösszehúzódás közvetlen oka.

 


A szócikkhez társított címkék:
izom , izomszövet
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!